Tudástár

A méz PDF

A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket és az egyéb megporzó rovarokat a virághoz csalogatja. A nektárt a méhek átalakítják, víztartalma egy részének elpárologtatásával besűrűsítik és mézzé érlelik.
A besűrítés során a méhek a nektárt vékony rétegben felkenik a lép falára, miközben szárnymozgatással a levegő áramlását biztosítva a nektár fölösleges nedvességtartalmát elpárologtatják. A nektárcseppek többszöri felszívása és kiürítése során a nektárba a méh belső kiválasztó rendszereiből származó anyagok révén (gyomornedv, garatmirigy-váladék) savak, enzimek, fermentanyagok, hormonok kerülnek és dúsulnak fel az érlelési folyamat során egyre inkább sűrűsödő mézbe. Az érlelési folyamatot akkor lehet befejezettnek tekinteni, amikor a lépsejtekben összegyűlt mézet a méhek viaszfedéllel lezárják.

Böszörményi Gyula szerint:

a méz tömény napsugár, sűrű cukor, kacagó szeretet

Mézfajták PDF

Eredet szerint megkülönböztetünk a virágok nektárjából készített virágmézet és a fák kérgén, rügyein és levelein bizonyos rovarok élettevékenysége során kiválasztódó mézharmat összegyűjtéséből származó édesharmat mézet.
A virágmézek tovább bonthatók fajtamézekre, vegyes mézekre és mézkülönlegességekre. Fajtamézről akkor beszélhetünk, ha a méz készítéséhez felhasznált nektár szinte teljes mennyiségében a megnevezés szerinti növényből származik. Ellenkező esetben a különféle nektárok a kaptárban összevegyülnek, és vegyes méz képződik. A fajtamézek tisztaságát a méhészek megfelelő termelési technológia alkalmazásával biztosíthatják. Ennek egyik alapfeltétele a kaptárokban a méz tárolására szolgáló lépek üresre pergetése a fajtaméz gyűjtése előtt, illetve a méhállomány megfelelő helyre történő vándoroltatása az adott növény virágzásának idején. Tiszta fajtamézet csak azokról a növényekről kaphatunk, melyekből egy helyen egy időben sok virágzik.
Magyarországon körülbelül 18-20 különböző fajtaméz termelhető. A magyar méztermelésben legmeghatározóbb és legnagyobb mennyiségben termelhető fajtaméz az akácméz. Az akácméz mellett kisebb arányban gyümölcs mézek, repce méz, selyemfű méz, napraforgó méz, hársméz, szelídgesztenye méz, facélia méz, zsálya méz, levendula méz, medvehagyma méz, édesharmat méz és vegyes virágméz termelése lehetséges.

Propolisz PDF

A propolisz a méz mellett a méhek legfontosabb terméke. Jellegzetes illatú, a hőmérséklettől függően szilárd, vagy nyúlós, ragacsos anyag. A dolgozó méhek a kaptár védelmére, rések, repedések kitöltésére használják. Maga a szó görög eredetű, magyarul a „város védelmét” jelenti. Az eddigi tapasztalatok szerint mintegy 20 féle fa termel olyan anyagokat, melyek alapanyagául szolgálnak a propolisznak. Közéjük tartoznak a tűlevelűek, a fenyőfélék, a fűz, de még a szilvafa is, de főként a nyárfafélék rügyeinek végén kiváló gyantából és egyéb, a kérgek és a levelek felületén felhalmozódó nedvekből származik, melyet a méhek fertőtlenítő, ragasztó és tártósító céllal is használnak. Begyűjtött alapanyagait a méhek viasszal és a saját emésztőnedveikkel keverik össze, így alakul ki a propolisz, melyet a szaknyelvben ritkábban méhszurokként is említenek. Alapanyagainak gyűjtése egész évben történik.
Legtöbbször alkoholos kivonata kerül forgalomba, de egyre több méhésznél találkozhatunk propoliszos mézzel, a drogériákban propoliszos krémeket, kenőcsöket, tablettákat vásárolhatunk. A propoliszos termékek legfőbb tulajdonsága, hogy a szervezet immunrendszerét erősítik, szükség esetén kiegészítik azt, vagy egyes funkcióknál helyettesítik.

Virágpor PDF

Alin Caillas fogalmazásában:

a virágpor titkai tulajdonképpen a növényvilág titkai, melyeket a természet az emberiség rendelkezésére bocsát, hogy az sok-sok betegségtől megszabaduljon

A virágpor méhek által közvetlenül gyűjtött fehérjékben, zsírokban, vitaminokban és ásványi sókban gazdag koncentrált táplálék, természetes produktum. Színe a szerint, hogy milyen növénytől származik, az aranysárgától sötétbarnáig terjedhet, de lehetnek benne vöröses és fekete szemcsék is. Illatos, ízét növénye válogatja, de legtöbbször édes, ritkán kesernyés.
A virágpor teszi lehetővé a méhek szaporodását. A méh petéből kikelő alakja az álca, melynek táplálékát a fiatal dajkaméhek termelik garatmirigyük segítségével. A méhálca táplálékában minden, a fejlődéshez szükséges anyag benne kell, legyen. Ennek forrása a virágpor.
Miután a méhek rászállnak a virágokra, a lábukra rátapadnak a virágpor szemecskék. Időnként felszállva ezt lekefélik magukról, és lábukon levő kosárkájukba, csomókba gyűjtik. Ezután beszállítják a kaptárba, és lépekbe raktározzák. A méhész a méhek lábáról a kaptárba való beszálláskor gyűjtheti le a virágpor egy részét egy szűkített, rácsos/hálós bejárattal, mely alatt gyűjtő edény van.
A méhek a 6-7 hónapig tartó méhészeti szezon alatt családonként 20-30 kg virágport gyűjtenek. A lelkiismeretes méhészek a méhcsalád igényeit szem előtt tartva ennek mindössze 10 %-át veszik el. A világ közvetlen virágpor fogyasztása évente 10 000 tonna.

Méhpempő PDF

A méhpempő a dolgozó méhek garatmirigy váladéka, egyfajta fehérjekoncentrátum. Ezzel a különleges anyaggal táplálják a kikelt lárvákat, az első 3 napban, illetve a méhkirálynőt egész élete során.
A friss méhpempő fehéres, esetleg világossárgás színű, a napsugárzást visszaverő csillogós, krémes állagú anyag. Íze erősen savanyú, fanyar, enyhén cukros.
Nagyobb mennyiségű méhpempőt kizárólag az arra szakosodott, leginkább anyaneveléssel foglalkozó méhészek tudnak gyűjteni. Ők munkájuk során a méheket nem méztermelésre, hanem méhpempő előállítására ösztönzik.
A méhpempőt a világ minden részén ismerik „Royal jelly”, magyar fordításban a Királyok eledele néven. Ez az elnevezés az anyaméh különleges táplálékát az anyapempőt jelenti. A méhpempő döntő módon befolyásolja a méhnemzedékek váltakozását, a kolónia létszámát és a méhanya életkorát. A méhkirálynő egész élete során ezt eszi, és mint ismeretes, lényegesen tovább él dolgozó társainál, testtömege a többi méh többszöröse. Rendkívüli módon bírja azt a folyamatos megterhelést, amit az utódok világrahozatala ró rá. A méhkirálynő egy nap alatt akár a testsúlya két és félszeresének megfelelő tömegű petét képes létrehozni.
A méhpempő több, a természetben ritkán előforduló összetevőket is tartalmaz. Alkotóit szervezetünk méreganyagok felhalmozódása nélkül képes hasznosítani, így biztosítva azok jótékony hatásait. Számtalan betegség során segíthet, méregtelenítő és immunerősítő tulajdonsága páratlan.

A méz kristályosodása PDF

A krémméz PDF

A méz minősítésének folyamata PDF

A világ méztermelése PDF